۱۳۹۵ دی ۱۴, سه‌شنبه

گزارشی از نفض حقوق بشر و سرکوب جمهوری اسلامی دربلوچستان

به گزارش  فعالین بلوچ، منطقه بلوچستان در سال ۱۳۹۵ همانند سالهای پیش آبستن اقدامات تبعیض آمیز مختلفی بود از سوی حکومت جمهوری اسلامی بوده و  فعالین بلوچ توانستند در این رهگذر سهم به سزایی در توثیق و انتشار آنها داشته باشند .
پیش از آن اما با ارائه گزارشهای مختلف جسته و گریخته ای از موارد مختلف پیش آمده در سال ۲۰۱۶ توجه خوانندگاه به گزارشهای جمع آوری شده جلب می شود.
ذیلا ده واقعه ای که با واکنش های مختلفی از سوی مردم مواجه شده اند را می توانید مشاهده کنید:
۱- در تاریخ فروردين, ۱۳۹۵  در ادامه سیاست سپاه برای استفاده ابزاری از فقر و مشکلات سیاسی جهت اعزام مردم بلوچ برای شارکت در جنگ سوریه عبدالهادی آبادیان زندانی سیاسی سابق و فرزند ملک محمد آبادیان که به منظور اتمام دوره سربازی خود به سپاه زاهدان مراجعه کرده بود با پیشنهاد اعزام به جنگ سوریه برای موافقت با درخواستش مواجه شد.
موضوع استفاده ابزاری از فقر و محرومیت که بسیاری از فعالان و علمای بلوچ آن را “تحمیلی” می خوانند واکنش های گسترده ای در بین مردم داشته است.
۲- در تاریخ ۲۷ خرداد ۹۵ پس از انتشار ویدیویی از شب دوم جشنواره اقوام در دانشگاه سیستان‌ و بلوچستان زاهدان که در آن چند تن از دانشجویان در حال رقص دیده شدند ۷ دانشجو به اتهام حرکات موزون ۱۲ ماه از تحصیل محروم شدند. این موضوع با واکنش های گسترده ای در فضای مجازی و از سوی تحصیلکردگان مواجه شد.
۳- در تاریخ ۳۱ تیر ۹۵ پایگاه خبری سپاه پاسداران و پلیس مدعی شدند که یک تیم تروریستی خرابکار را در شهرستان خاش که قصد کندن زمین برای انفجار در مراکز پلیس شدند را بازداشت کردند. پس از یک هفته اما مشخص شد که افراد بازداشت شده حمزه ریگی، حامد ریگی، سعید ریگی، مهدی ریگی و مولوی ادریس کرمزهی جویندگان گنج بودند که در منزل شخصی خود به توصیه فردی آگاه برای یافتن گنج اقدام به کندن بودند. این افراد پس از چند هفته به قید وثیقه آزاد شدند.
فعالان بلوچ نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و به صدور حکم پیش از تحقیق و بازداشت های فله ای اعتراض کردند.
۴- در تاریخ ۱۰ شهریور ۹۵ جسد حلق‌آویز شده عامر ستوان، رئیس اداره برق شهرستان سرباز به نحوی که مستقیما به ترور وی دلالت می کرد در منزل مسکونی اش پیدا شد. اما علیرغم شکایت خانواده و ابراز شواهد قتل، پرونده با “اعلام خودکشی” بدون بررسی مختومه اعلام شد. این موضوع با واکنش های مختلفی در شهرستان سرباز مواجه شد.
۵- در تاریخ ۱۰ شهریور ۹۵ پس از آنکه دانش آموز اول دبستانی شهرستان چابهار به نام عبدالرئوف جدگال توسط سارقان مسلح کشته شد مردم چابهار به خشم آمده و نسبت به افزایش چشمگیر نا امنی ها در چابهار اعتراض کردند. پس از اعتراض تعدادی از معترضین منجمله خلیل الرحمن اسلامدوست فرزند امام جمعه موقت چابهار نیز بازداشت شد.
۶- در تاریخ October 10, 2016 برابر با ۱۹ مهر ۹۵ آمنه عیسی زاده دختر بلوچ اهل روستای خرگوشی شهرستان سیریک به اتهام انتقاد از مراسم مذهبی ایام محرم در شبکه های اجتماعی، توسط پلیس فتا از محل منزل مسکونیش بازداشت شد. این موضوع با توجه به بافت سنتی منطقه با واکنش های گسترده ای مواجه شد، ائمه جمعه ، خوانندگان و شعرسرایان در آهنگ ها و اشعار خود نیز به این موضوع پرداختند. نامبرده پس از افزایش اعتراضات آزاد شد.
۷- در تاریخ  با ۲۱ مهر ۹۵ قیصر قادری دانش آموز دبستان ادیب خیر آباد بمپور که توسط معلمش مورد تنبیه بدنی شدید قرار گرفته بود، به دلیل شدت مصدومیت در بیمارستان ایرانشهر بستری شد. این موضوع با واکنش های گسترده ای در سطح کشور همراه شد. اندکی پس از آن خبر “شلاق خوردن و اخراج دانش‌آموزان بلوچ رودبار جنوب بخاطر نبردن پول به مدرسه خبر ساز شد.
۸- در تاریخ ۲۶ مهر ۹۵ سارقان مسلحی که در حومه شهر سراوان منطقه آسپیچ اقدام به راهبندانی و راهزنی می نمودند پس از تعقیب گریز توسط مردم منطقه اسفندک سر از پایگاه بسیج آسپیچ در آوردند.! سوالهای زیادی از نقش بسیج عشائری که سلاح های سپاه را حمل می کنند در تامین امنیت منطقه، در بین مردم ایجاد شد.
۹- در تاریخ ۷ آبان ۹۵ رحمانی فضلی وزیر کشور در جریان یک سخنرانی در زاهدان گفت: اگر ۱۰ دقیقه از مرکز سیستان و بلوچستان دور شوید ۲۰۰ هزار نفر در امکانات یکصد سال پیش زندگی می کنند. این سخنان توجه افکار عمومی به فقر و محرومیت و حاشیه نشینی در بلوچستان را به همراه داشت.
۱۰- در تاریخ ۱۸ آذر ۹۵ نیروی انتظامی بیدخون عسلویه با نصب بنری در اماکن پر تردد شهر با “مهاجر و مواد فروش” خواندن مردم بلوچ از م